Hvězdárna - JH

24.12.2008 15:57

 

Pro širokou veřejnost...



Otevírací doba:
   pořady pro školní mládež - pondělí, středa, pátek od 9:00 do 13:00 hodin (je třeba domluvit předem)

   pozorování pro veřejnost - úterý, čtvrtek (pouze odpoledne) a pátek:

úterý
odpoledne
čtvrtek
odpoledne
pátek
odpoledne
úterý
večer
pátek
večer
13:00 - 15:00 13:00 - 15:00 13:00 - 15:00 18:30 - 21:00 18:00 - 21:00

   Toto je otevírací doba, platná v měsíci prosinci. V průběhu roku se časy mění s dobou soumraku (viz tabulka).

   V odpoledních hodinách je hvězdárna otevřena pouze za jasného počasí. Změny, popř. zrušení návštěvní doby v určité konkrétní dny z provozních důvodů jsou vyhrazeny a uvedeny vždy u vchodu Hvězdárny na informační tabuli.

   Odpolední otevírací doba je určena pro sledování Slunce (jevů ve sluneční fotosféře - skvrn, fakulových polí, granulace...) a případně Měsíce, zatímco večerní a noční je vhodná pro pozorování noční oblohy - tedy Měsíce, planet, mlhovin, galaxií, hvězdokup atd. Pozorování jsou prováděna dalekohledy z kopule nebo terasy hvězdárny a jsou doprovázena odborným komentářem našich vyškolených demonstrátorů. Pozorování navíc mohou být doplněna nebo za nepříznivého počasí zcela nahrazena promítáním diapozitivů s astronomickou tématikou v malém sálku hvězdárny.


Na všechny akce je vybíráno vstupné:

dospělí 10,- Kč
děti do 15 let 5,- Kč


Pro širokou veřejnost dále pořádáme čtyřikrát ročně Dny astronomie, několikrát do roka pak i přednášky pozvaných zasvěcených hostů na aktuální témata. Seznam nejbližších připravovaných akcí je na zvláštní stránce.

Z řad široké veřejnosti se nezřídka rekrutují i noví členové našeho Astronomického klubu. Většinou (ale ne výlučně) se jedná o studenty a žáky středních nebo základních škol, kteří pravidelně docházejí do astronomického kroužku, kde absolvují základní astronomický kurz na dvou oddělených úrovních. Po úspěšném složení závěrečného testu pak sami pracují jako demonstrátoři a v případě zájmu i provádějí pozorování. Případné zájemce rádi informujeme přímo na hvězdárně během návštěvních hodin.
 

Zpět